MARAZIMO’S

Blog alternatif

Manifesto BN hanya indah khabar dari rupa

Posted by marazimo di Jumaat Februari 29, 2008

Intan Abddullah
Fri | Feb 29, 08 | 3:35:36 pm MYT
PASIR MAS, 29 Feb (Hrkh) – Apakah rakyat negara ini benar-benar merasai ‘Selamat, Aman dan Makmur’ seperti yang tertera dalam manifesto BN pada pilihan raya umum kali ini.
<!—->Agak lucu dan mengelirukan kerana ibu bapa sekarang tidak mampu lagi membiarkan anak keseorangan di rumah atau keluar membeli di pasar malam berdekatan rumah.Apa sudah jadi dengan Sharlinie Mohd Nashar, 5 tahun yang didapati hilang di taman permainan kanak-kanak berhampiran dengan rumahnya di Taman Medan. Kini kehilangan hampir dua bulan berlalu.Sebelum itu Nurin Jazlin Jazimin, 8 hilang semasa berjalan kaki ke pasar malam berdekatan rumahnya di Kampung Medan, dan mayatnya ditemui dalam keadaan menyayat hati.

Ketua Muslimat PAS Kelantan, Hajah Siti Zailah Mohd Yusof berkata, berdasar kepada perkembangan yang berlaku sekarang sudah cukup untuk menggambarkan manifesto BN hanya retorik serta hanya indah khabar dari rupa.

“Adakah rakyat merasai keadaan selamat sekarang dengan masalah jenayah, ragut, rogol, rasuah, kenaikan harga barang dan pelbagai masalah yang menjejaskan keselamatan, keamanan dan kemakmuran negara.

“Pemimpin Umno dan BN sebenarnya terperangkap dengan manifesto tersebut kerana mereka seolah-olah tidak sedar apa yang berlaku di bawah. Adakah pemimpin macam ini mahu terus diberi mandat,” katanya mengulas manifesto BN yang dilancarkan Pengerusi BN, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi baru-baru ini.

Siti Zailah yang juga calon PAS di kerusi Parlimen Rantau Panjang berkata, manifesto BN secara jelas bertujuan memancing undi rakyat untuk terus memberikan mandat kepada mereka biar pun terbukti gagal melahirkan sebuah negara yang makmur.

“Saya juga berpendapat manifesto itu agak melucukan kerana mereka seolah-olah menyangkakan rakyat tidak boleh berfikir dengan waras dan sedar akan apa yang sedang berlaku ketika ini.

“Slogan itu secara jelas bertentangan dengan realiti semasa. Ini sekaligus menjelaskan apakah manifesto BN suatu yang realiti atau sekadar cakap-cakap kosong,” katanya ketika ditemui pada satu program di sini.

Siti Zailah yang juga Naib Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat berkata, slogan tersebut seperti mempersendakan rakyat kerana pemimpin Umno tidak mahu mengakui hakikat sebenar yang berlaku di bawah.

Menurutnya situasi negara sekarang sedang diselubungi masalah sosial yang kian meningkat sehingga menakutkan semua pihak.

“Sebelum ini BN memilih slogan ‘Bersih, Cekap dan Amanah’ tetapi dalam masa yang sama banyak kes rasuah dilaporkan berlaku. Begitu juga kes salah laku, pecah amanah.

“Kemudian ‘Kepimpinan Melalui Tauladan’ tetapi tiada seorang pun pemimpin Umno yang dapat dijadikan teladan. Manifesto BN tiada apa-apa melainkan sekadar lawak jenaka untuk menutup kelemahan dan keaiban diri mereka,” ujar beliau.

Manakala PAS Kelantan pula melancarkan manifesto yang bertemakan ‘Membangun Bersama Islam, Menerajui Perubahan, Mencapai Keberkatan. PAS Pusat pula memilih tema ‘Kerajaan Beramanah, Adil dan Bersih, Menuju Negara Berkebajikan.

Tawaran yang dikemukakan PAS lebih mendapat tempat di hati rakyat memandangkan sebahagiannya sudah dilaksanakan di Kelantan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: