MARAZIMO’S

Blog alternatif

Teori Rahman: Anwar Jadi PM Melalui BA

Posted by marazimo di Isnin Mac 17, 2008


TEORI “RAHMAN”: ANWAR IBRAHIM JADI PERDANA MENTERI MALAYSIA MELALUI BARISAN ALTERNATIF

Ini satu cerita lama, tetapi saya perbaharui edisinya dengan menceritakan hakikat sebenar yang tersembunyi di sebalik teori ini. Yang tersirat di sebalik yang tersurat. Majoriti orang-orang UMNO termasuk pemimpin-pemimpin atasannya amat percaya dengan teori “rahman”. Tetapi sungguh malang sekali tafsiran mereka salah terhadap penghujung (akhiran) kisah teori ini. Saya minta anda mengambil sedikit masa membaca apa yang saya akan kupas di ruang yang terhad ini.

Tulisan ini yang mengupas teori “rahman” agak panjang sedikit namun saya mengharapkan setiap pembaca redha meluangkan masa anda membaca, meneliti serta menghayati perincian yang saya buat untuk renungan mahupun harapan kita bersama. Saya telah cuba untuk meringkas sependek mungkin tetapi hasilnya tetap panjang.

Apa yang saya bentangkan di sini saya akui ianya bukanlah menjadi milik saya maka dengan ini saya IZINKAN mana-mana pihak atau individu tertentu menyalin semula dalam bentuk apa sekali pun. Jika anda mahu jadikan ianya sebuah buku kecil (seperti kitab kecil Yaasin) untuk di sebar, dijual, maka silakanlah. Jika anda mempunyai modal apa salahnya. Lakukanlah. Saya yang bodoh, miskin, hina dan tidak mengerti apa-apa ini mendoakan semuga usaha anda berjaya, tetapi syaratnya mestilah berharga murah yang boleh dimiliki oleh setiap orang hatta pelajar sekolah sekali pun biarlah mampu membelinya.

Tidak perlu royalti diberikan kepada saya. Memadai pengenalan saya “Liang Lahad” digunakan sahaja sudah memadai. Cuma hanya dua (2) permintaan saya kepada mana-mana pihak yang mahu membuku, menerbit dan menjual artikal ini iaitu:

Pertama: Jangan membuat pindaan pada artikal ini sehingga boleh menjejaskan maksudnya.

Keduanya: Jika ada sedikit keuntungan hasil jualannya sumbangkanlah sedikit kepada parti komponen BA atau membantu membayar denda para reformis OKT (orang kena tangkap) atau OKP (orang kena pukul) yang didakwa oleh polis. Mungkin di antara OKT, OKP yang anda bantu itu adalah diri saya.

Saudara ku yang berilmu.
Anda sebagai pembaca mesti ingat bahawa ini bukanlah satu ramalan tetapi ianya lebih merupakan satu ‘formula’ seperti kebanyakan formula politik yang lain. Kita sentiasa faham ‘formula’ adalah simbol yang terbaik lagi mustajab dalam menyelesaikan apa juga masalah. Formula matematik menyelesaikan masalah matematik, formula sains menyelesaikan masalah sains maka begitu juga formula politik menyelesaikan masalah politik.

Apakah Teori “RAHMAN” ini?

Teori “RAHMAN” mengikut tafsiran orang UMNO adalah Tunku Abd Rahman (R), Tun Abd Razak (A), Datuk Hussein Onn (H), Dr. Mahathir (M), (A) ..masih kosong dan (N) ..tak tahu siapa.

Inilah andaian orang UMNO dan hari ini orang UMNO yang ada huruf “A” atau “N” pada pangkal namanya sedang berangan-angan, kononnya ada harapan akan jadi PM satu hari nanti.

Percayalah, Liang Lahad amat yakin sepenuhnya yang angan-angan mereka ini hanya tinggal angan-angan. Impian tidak akan terlaksana.

Saya pernah berdebat sesama rakan dalam UMNO di PWTC lapan tahun dulu bahawa tafsiran mereka itu salah dan mereka mempertikaikan saya. Mereka ketawa. Mereka mempermainkan saya. Pernah saya katakan kepada mereka “Memang Anwar akan jadi PM tetapi Anwar tidak boleh jadi PM di dalam UMNO kerana landasannya tidak serupa.” Mereka terus ketawakan kata-kata saya. Tetapi bermula September 1998 apabila Sdra Anwar Ibrahim dipecat dari jawatan TPM dan Timbalan Presiden UMNO, orang-orang yang sama berdebat itu datang berjumpa saya dan minta saya jelaskan kembali “Teori RAHMAN” menurut pandangan saya. Lalu saya kupaskan kepada mereka satu persatu dengan jelas dan terperinci.

Di artikal yang ringkas ini saya perturunkan tafsiran saya mengenai “Teori RAHMAN” menurut pandangan saya untuk memperkuatkan semangat semua rakan-rakan reformis dan seluruh rakyat Malaysia yang mahu “Tumbangkan kezaliman tegakkan keadilan mempertahankan kebenaran” bahawa kita semakin hampir kepada kejayaan dan kemenangan.

APAKAH TAFSIRAN SAYA? Sila ikuti selanjutnya…

Cara mereka (orang UMNO) mentafsir ‘RAHMAN’ menggunakan huruf-huruf roman sedangkan ‘RAHMAN’ adalah bahasa Arab dan merupakan perkataan dalam Al-Quran. Ternyata sudah bahawa orang-orang UMNO ini amat buta dalam agama. Mana bisa satu kalimah Al-Quran bertulisan Arab diterjemah dalam tulisan rumi. Memang manusia di dalam UMNO adalah jenis manusia yang mengabaikan Al-Quran.

“RAHMAN” bukanlah ejaannya R.A.H.M.A.N tetapi di ambil sepenuhnya “AR-RAHMAN”. Ia adalah bahasa Al-Quran, kalimah Allah swt maka mestilah ejaan Arabnya ialah “Alif”, “Lam”, “Ra”, “Ha”, “Mim”, “Nun”.

Lihat mana ada huruf “Alif” selepas “Mim”. Jadi Abdullah Ahmad Badawi janganlah berangan-angan menjadi Perdana Menteri selepas Mahathir. Kalau pun awak jadi PM hanya seketika, kerana kamu tidak layak kerana “Alif” lain yang lebih layak menurut tafsiran Liang Lahad. Kamu cuma sekadar mengisi “kekosongan” sementara “Alif” lain mempersiapkan diri menjadi PM yang sebenarnya.

Rahman bererti “Pemurah” dan sememangnya negara kita lahir dari sifat Pemurah Allah swt. Kita menikmati kemewahan, kemakmuran, kekayaan, kekuasan adalah disebabkan oleh sifat Rahman Allah swt kepada hambanya.

Huruf-huruf Ar-RAHMAN untuk pemimpin UMNO seperti berikut, “Alif”, “Lam” “Ra” adalah untuk dua orang Abd Rahman dan Abd Razak, “Ha” nama Hussein dan “Mim” nama Mahathir. “Nun” tidak ada nama bagi sesiapa pun selepas Mahathir. Kenapa pula? kerana “Nun” ianya bermakna “NAZAK”. Iaitu UMNO yang sebelum ini diterajui oleh pemimpinnya sebagai pemerintah negara ini sudah NAZAK. Ia juga membawa makna ‘tenat’. Umno menjadi tenat dan kemudiannya UMNO akan “MATI”.

UMNO bukanlah seperti yang dislogankan oleh pengikutnya “dulu, kini dan selamanya”. Bagi hamba Allah yang memahami Tauhid dan kejadian makhluk maka sudah cukup yakin UMNO adalah bersifat ‘baharu’ seperti kita juga. UMNO bukan ‘qodim’. Setiap yang bersifat baharu sudah pasti ada awal dan ada akhirnya. Kata-kata di dalam sebuah kitab lama “Awal bermulanya kita, TIADA, khudrat Allah swt menjadikan, ADA, tetapi akhirnya TIADA. Kita inilah yang tiada. Maka Allah swt jualah yang ada.”

Oleh itu kalimah “UMNO: Dulu, Kini dan Selamanya)” itu adalah sesuatu tanggapan bahawa UMNO bersifat “Qodim” dan ini bertentangan dengan ajaran Islam yang mengatakan hanya Allah swt sahaja yang bersifat Qodim. Kalimah slogan UMNO ini sudah cukup menjadikan orang syirikkan Allah swt. Oleh itu apabila kita berjumpa orang-orang UMNO yang mengatakan atau lekatkan sticker “UMNO: Dulu kini dan Selamanya”. Yakinlah secara tidak sedar mereka telah mensekutukan Allah swt.

Dosa yang tidak diampunkan oleh Allah swt adalah dosa orang yang mensyirikkanNya.

Oleh kerana UMNO bersifat ‘baharu’ maka dia pastinya akan musnah. Berbalik kepada teori “rahman” ini iaitu selepas “Mim” maka “Nun” akan menjelma yang membawa maksud NAZAK. Memandangkan keadaan terkini, UMNO hari ini memang nyata UMNO cukup NAZAK. Maka tidak mustahil setiap yang nazak pasti akan mati.

Habis selepas UMNO siapa pula akan ambil alih negara ini?

Ar-Rahman adalah sifat ‘Pemurah’ Allah swt yang Maha Agong, Maha Kaya, Maha Bijaksana lagi Maha Perencana yang Terbaik. Atas sifat Ar-Rahman inilah maka kita dikurniakan oleh Allah swt dengan rezki yang melimpah, kemakmuran, kekayaan, kesenangan, kesihatan, kejayaan dan lain-lain lagi. Anugerah yang kita terima ini disalurkan oleh Allah swt kerana tiga pemimpin yang terdahulu yang menaburkan benih dan menanam usaha yang murni.

Tunku Abdul Rahman membuat pelantar atau ‘tapak usaha’ bagi penggantinya memulakan benih-benih kemakmuran dan kejayaan. Kemudiannya Tun Abdul Razak sebagai pengganti mengusahakan benih kejayaan atas nama pembangunan negara. Tanah-tanah baru diteroka dan ditanam dengan berbagai tanaman ‘bumi hijau’, perut bumi dikaji untuk diketahui isi khazanahnya, laut diselami untuk menggeledah kekayaannya dan berbagai lagi. Impian Tun Razak hanya satu iaitu supaya rakyat mendapat manfaatnya.

Ketika Datuk Hussein Onn mengambil alih teraju negara segala ‘benih kejayaan’ yang ditinggalkan oleh Tun Razak belum lagi berbuah dengan lebat. Kalau ada pun hasilnya baru sekadar berbunga dan berputik. Hasil dari ‘benih kejayaan’ yang ditinggalkan oleh Tun Razak tidak sempat dipetik oleh Datuk Hussein Onn kerana dia meletakkan jawatan akibat tekanan Timbalannya.

Ini seumpama nenek yang menanam di dusun durian. Dia dan anaknya tidak sempat memakan dan memetik hasil tetapi sebaliknya cucunya yang akan puas memakan buahnya, menjual berbakul-bakul dan akhirnya hidup bermewah.

Maka begitu jugalah dengan Mahathir. Dia tidak payah berusaha keras. Apabila sahaja dia memegang teraju pemerintahan segala ‘benih-benih kejayaan’ yang diusahakan oleh Tun Razak telah membuahkan hasil. Mahathir hanya memetik dan membelanjakannya saja. Dia hanya perlu menyediakan lori. Sebab itu di zaman Mahathir, rakyat merasa sedikit kesenangan kerana semua asas kesenangan telah diusahakan oleh Tun Razak dahulu.

Ketika Mahathir mengambil alih kuasa, Felda mengeluarkan kelapa sawit dan getah, Petronas semakin melimpah ditumpahi minyak, anak-anak Melayu sudah pun pandai menulis dan membaca, kelas dewasa telah berjaya membasmi masyarakat buta huruf, mereka yang keluar negara di zaman Tun dan Datuk Hussein mula balik menabur bakti. Ini cukup memudahkan Mahathir mengutip hasil dan bermewah dengan hasil itu.

Inilah sifat Rahman Allah swt yang kasih kepada kita rakyat Malaysia. Oleh itu Mahathir jangan mendabik dada kononnya kejayaan Malaysia hari ini atas usaha dan kegigihannya. Kemewahan Malaysia di zaman Mahathir sebenarnya adalah ditetapkan atas perancangan Allah swt kerana usaha gigih pemimpin yang terdahulu. Allah swt mentakdirkan “Mim” itu adalah MUNAFAAT. Dan MUNAFAAT ini untuk rakyat MALAYSIA kerana Tunku meletakkan Islam agama rasmi Malaysia.

Bermakna “Mim”, MUNAFAAT untuk MALAYSIA, majoriti rakyatnya MUSLIM beragam Islam yang menurut sejarah mula bertapak di MELAKA. Sejarah Islam itu berkembang di MADINAH selepas berhijrah dari MEKAH yang dibawa oleh Nabi MUHAMMAD saw. Lihatlah betapa banyaknya huruf “Mim” pada perkataan yang dinyatakan di atas. Inilah betul-betul RAHMAT Allah swt yang mentakdirkan untuk kita. Kejayaan kita bukan kerana Mahathir tetapi kerana adanya RAHMAT Allah swt.

Kita kembali kepada ‘Teori Rahman’ selepas “Mim” akan berganti oleh “Nun”. NAZAK. UMNO menjadi NAZAK selepas Mahathir jatuh atau dijatuhkan. Sudah jelas sekarang pengganti Mahathir bukanlah mampu dibawa oleh orang di dalam UMNO lagi. Kenapa pula?

Teori RAHMAN sudah berakhir selepas Mahathir. Oleh itu siapa pula yang mengambil alih teraju negara? Mari kita kembali kepada perkataan yang teratas sekali di dalam Kitab Suci Al-Quran Nul Karim iaitu “BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM”. ‘Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani’.

Seperti yang saya nyatakan di artikal saya sebelum ini di laman-laman web pro reformasi bahawa abad ini adalah abab kebangkitan Islam sedunia dan rantau Asia Tenggara. Ini bermaksud abad ini adalah zaman orang MUKMIN mentadbir negara dengan penuh adil dan kasih sayang kerana orang Mukmin sentiasa taat kepada perintah Allah swt dan akan berusaha menjadikan dirinya hamba Allah.

Kasih sayang adalah sifat AR-RAHIM Allah swt seperti yang dilafazkan di hujung kalimah Bismillah…

Kalimah AR-RAHIM bermula dengan huruf “Alif”. Ini membawa maksud selepas Teori Rahman iaitu berakhirnya Mahathir, UMNO mati. Nazak dan Noktah “Nun”.

AR-RAHIM pula muncul. Rakyat bangun menuntut dilaksanakan “Alif” petama iaitu ISLAH (reformasi). Mereka mahukan kerajaan yang adil yang IHSAN kepada rakyat. Negara yang AMAN pemimpin yang IKHLAS.

Kemudian keseluruhan rakyat mahukan ISLAM ditegakkan kerana ISLAM adalah agama ALLAH bagi orang yang berIMAN.

Cuba lihat betapa banyak “Alif” yang muncul pada maksud kalimah AR-RAHIM ini. Antaranya ialah ISLAH, IHSAN, AMAN, IKHLAS, ISLAM, ALLAH dan IMAN. Inilah tuntutan kehendak rakyat Malaysia kepada pemimpin pengganti selepas Mahathir nanti.

Kalau kita lihat kepada tuntutan-tuntutan ini maka nama seperti Abdullah Badawi tidak mampu memikul apatah lagi melaksanakan tuntutan rakyat ini. Walau pun Abdullah Badawi juga mempunyai “Alif” (jika betul Alif) pada namanya tetapi “Alif” yang dia miliki tidak berupaya membawa kehendak rakyat Malaysia. Itulah sebabnya di awal tadi telah saya nyatakan bahawa Abdullah Badawi kalau pun menjadi pengganti Mahathir tetapi duduknya hanya seketika. Lagipun Abdullah bukan “Alif” mungkin dia “A’in”.

Maka kalau Abdullah naik pun dia hanya duduk sementara menunggu “Alif” yang sebenar mempersiapkan diri untuk menjadi pemimpin yang sebenar-benarnya, yang menjadi pemimpin atas Izin, keHendak dan Redha Allah swt. Abdullah Badawi akan akan duduk sementara kerana dialah yang akan menguruskan pengkebumian UMNO yang kini Nazak.

Jadi kalau bukan Abdullah Badawi maka “Alif” mana pula yang sebenarnya? Mari kita kembali lagi sekali kepada “Bismillahirrahmanirrahim”. Berapa “Alif” yang ada dalam kalimah ini? Ada tiga (3) “Alif” bukan?

Kalau ada tiga “Alif” bermakna untuk tiga orang. Orang yang pertama Abdullah Badawi (kalau dia Alif lah: Alif pada namanya masih samar) hanya duduk sementara UMNO dikebumikan. Selepas UMNO dikuburkan oleh Abdullah Badawi maka Abdullah Badawi sendiri akan diturunkan dari kerusi Perdana Menteri. Selepas Abdullah Badawi diturunkan maka “Alif” kedua pula akan naik. “Alif kedua ini juga masih samar antara Alif dan ‘Ain. Tapi tidak mengapa kerana dia juga bersifat sementara kerana “Alif” ke 3 iaitu “Alif” yang sebenar-benarnya masih di dalam proses untuk penyempurnaan haq.

Anda tentu bertanya siapakah “Alif” kedua itu? Maka jangan marahkan saya kalau saya katakan “Alif” kedua itu adalah AZIZAH. (Telahan saya berasaskan ejaan jawi Wan Azizah bermula Alif bukan “‘Ain” yang dieja ruminya A’zizah).

Azizah juga naik menjadi PM hanya untuk sementara iaitu untuk menunggu selesai proses pilihanraya kecil salah satu kerusi parlimen yang dikosongkan untuk ANWAR IBRAHIM (ada dua “Alif” untuk Anwar dan Ibrahim). Selepas dua “Alif” ini ANWAR IBRAHIM menang mudah pilihanraya kecil parlimen maka berlakulah pertukaran kuasa yang sebenarnya.

“Alif” inilah yang mampu membawa Malaysia ke era yang lebih gemilang yang berteraskan kepada pedoman Al-Quran untuk memberikan kasih sayang (AR-RAHIM) kepada semua rakyat Malaysia yang berbilang kaum atas tuntutan ISLAH, IHSAN, AMAN, IKHLAS, ISLAM, ALLAH dan IMAN. Lihat semuanya “Alif”.

Maka itulah ANWAR IBRAHIM merasakan penderitaan, penyiksaan, kezaliman, aib dan maruahnya dijatuhkan sebegitu hebat kerana ketika pelaksanaan Teori AR-RAHMAN semua perkara yang melibatkan kasih sayang (AR-RAHIM) diabaikan oleh Mahathir.

Semuga apabila ANWAR IBRAHIM (dua Alif) menerajukan negara ini nanti, INSYAALLAH, semua yang telah menyimpang jauh dari kasih sayang Ar-Rahim akan diperbetulkan termasuklah dalam semua bidang dan institusi kerajaan yang kini dilacur dan diperkosakan oleh Mahathir.

Betapa institusi ini dilacur dan diperkosa oleh Mahathir, ANWAR IBRAHIM telah melihat sendiri dengan matanya, merasai perit dengan tubuhnya, memegang dengan tangannya, melangkah dengan kakinya, mendengar dengan telinganya, berbicara dengan lidahnya dan menghidu dengan hidungnya. Semuanya ini memerlukan ISLAH yang besar dan saya yakin ANWAR IBRAHIM mampu melaksanakannya di bawah payung BA (Barisan Alternatif). Alif juga.

Tanda-tanda nilai-nilai AR-RAHIM, kasih sayang dan perpaduan antara kaum di negara ini telah berbuah di dalam Barisan Alternatif sekarang. Walaupun UMNO cuba merosakkan nilai kasih sayang ini dengan berbagai cara namun ianya tetap gagal dan akan terus gagal.

Kasih sayang dan perpaduan hanya akan wujud dilaksanakan di dalam Barisan Alternatif (BA). Mereka boleh laksanakan kasih sayang itu kerana mereka bukan berfahaman perkauman. Kalau kita kaji semula, berani saya mengatakan bahawa dalam parti-parti komponen Barisan Alternatif (BA) seperti PAS, keADILan, DAP serta PRM tidak satu pun parti-parti itu berfahaman perkauman. Semua parti-parti ini mempunyai ahli-ahli dari berbagai kaum. Tidak seperti UMNO dengan Melayunya, MCA dengan Cinanya dan MIC dengan Indianya.

Saya berdoa ke hadrat Allah swt dengan berkat kekasihnya Nabi Muhammad saw agar menjadikan negara ini dipimpin oleh seorang manusia yang bersifat insan penuh kasih sayang, taat kepada perintahNya, taqwa pada Allah swt. Pemimpin yang penuh tawaduk, zuhud dan mementingkan kehendak rakyat lebih dari kepentingan dirinya sendiri. Amin.

Sekian saya mengupas Teori Rahman yang sentiasa menjadi bualan dan panduan orang-orang UMNO hingga hari ini.

“KEMBALIKAN HAK KEPADA YANG BERHAK”
“ANWAR IBRAHIM: ADA HAQ PADA PERJUANGAN MU”

LIANG LAHAD
22 Januari 2001

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: