MARAZIMO’S

Blog alternatif

Sungguh Memalukan Negara

Posted by marazimo di Selasa Mac 25, 2008

Pak patut malu sam rakyat kerana………

Posted on Tuesday, March 25 @ 13:15:27 MYT by greenboc
Coretan @ Luahan Oleh mrsawi

A
Sebagai seorang ketua sesebuah negara, kita seharusnya punya “karisma”, “wisdom” yang dapat memberikan gambaran yang membanggakan negara, selain meyakinkan negara-negara luar tentang kehebatan negara. Andaikan ketua negara itu zalim sekalipun, dia perlukan satu penampilan yang nampak “gagah” & “berani” bukannya penampilan yang “lemah”, “lembab” atau “bengap”. Jelas sekali penampilan pemimpin negara kita, iaitu PakLah amat “bengap”, “lembab” dan memalukan negara.

Terkini kes kecamukan perlantikan MB Terengganu, apabila ditanya wartawan kepada PakLah tentang isu perlantikan Ahmad oleh pihak Istana, kenapa tidak sahaja PakLah berkata begini, “saya akan siasat/panggil/berjumpa dgn UMNO terengganu, dan mungkin mohon mengadap Istana Terengganu utk menyelasaikan masalah ini. kita tidak mahu sesiapapun membuat kenyataan/spekulasi berhubung isu ini…” (mahathir lebih bijak..sebelum anak2 buah dia buat kenyataan, biasanya dia dulu yg ngadap media..then arahkan anak2 buah jgn buat kenyataan bukan2.)

Tetapi PakLah jawab, “IA MELANGGAR PERLEMBAGAAN” lebih memalukan dan menjadi persoalan PERLEMBAGAAN MANA yang PakLah RUJUK. Kita dapati berbagai golongan telah memberikan komen tentang tindakan Istana dari sudut undang-undang dan perlembagaan, dan mereka yang memberikan komen-komen tersebut bukanlah petani atau pendatang tanpa izin dari negara luar, tetapi yang memberikan komen2 adalah para profesor, pensyarah undang-undang, mahupun ahli politik. Jelas tindakan Istana tidak melanggar perlembagaan, malahan di dalam perlembagaan ada peruntukan yang jelas tentang hak Sultan/Raja Melayu.

PakLah tak malu ke… Tak cukup dengan itu sudah 2 kali Istana menolak calon MB yang dia “recomended”. Tak malu ke PakLah. Saya sebagai rakyat Malaysia sungguh malu punya ketua negara seperti ini.

PakLah terlaju gelojoh, sama jgk kes sebelum2 ni PakLah suka cakap ikut suka, hari ni kata tidak, tgk esok jadi pulak, kan lebih elok kata, kita akan beritahu kemudian, kita tidak pasti, dan akan berbincang terlebih dahulu, atau yg lebih baik dari keluarkan kenyataan yg bohong, atau sampah. Jadi benarlah seperti kenyataan TunMahathir sebelum ini, “apa PakLah kata semuanya BOHONG”

Seharusnya sebagai ketua negara, PakLah kena sedar akan kesilapan beliau, sepatutnya PakLah kena mintak maaf dengan pihak Istana, dengan DAP kerana melabel DAP sebagai biadap, sedangkan orang-orang PakLah sendiri lebih BIADAP dan kurang hajar.

Juga kepada MEDIA, UTUSAN dan rakan2, TV3 dan keluarganya… apakah mereka masih tidak sedar diri, melaporkan berita-berita yang salah dan tidak tepat. Saya sendiri dan ramai lagi rakan-rakan yang lain, sudah hilang kepercayaan dan rasa hormat pada media-media seperti ini. Media-media seperti ini ibarat sampah, najis yang amat busuk baunya, dan menyebarkan bau busuknya ke seluruh negara.

Kepada orang-orang UMNO, kalau anda membaca mesej ini, saya mohon maaf andai keterlaluan, walau anda mungkin bukan dari kalangan mereka yang gila kuasa, berebut kuasa, makan rasuah, pentingkan diri, tapi lihatlah kenyataan, bedirilah di atas realiti, saksikan rakan2 UMNO anda, termasuk PakLah itu sendiri, apakah kita masih katakan UMNO membela Melayu kalau begini sikapnya. Kurang hajar pada IStana, berebut kuasa sesama sendiri, amat memalukan, memalukan negara, memalukan Islam, memalukan MELAYU. Orang-orang seperti ini lah yang sanggup menggadai MELAYU utk kepentingan diri sendiri. Kalau sesama parti sendiri sudah berebut kuasa, apalagi kita nak harapkan orang seperti ini menjaga KETUANAN MELAYU, atau menharapkan mereka ADIL kepada parti2 lain.

MALU, SUNGGUH MALU
MALU, PUNYA KETUA NEGARA YANG TAK TAHU MALU
MALU, SUNGGUH MALU
MALU, KONONNYA MEMBELA MELAYU TAPI BIADAP PADA RAJA MELAYU

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: